top of page

onderhoudstips

Algemeen Onderhoudstips

Uw tuinmeubel kan het hele jaar buiten staan, maar er zal sneller slijtage optreden indien u deze onafgedekt buiten laat staan in de winter.

 

Indien u uw tuinmeubelen buiten laat staan, haal dan regelmatig gevallen bladeren van de meubels. Dit voorkomt schimmelwerking en lelijke plekken.

 

Gebruik voor het reinigen van je tuinmeubelen nooit agressieve allesreinigers of chloor. Reinigen met een hogedrukreiniger is ook uit den boze.

Tafel Circo DG 120 + 6 Fcine.jpg

Hieronder vindt u onderhoudstips die specifiek zijn aan bepaalde materialen:

 

Aluminium

Aluminium tuinmeubelen staan erom bekend dat ze weinig onderhoud vragen om het materiaal mooi en stevig te houden. Gebruik voor het reinigen van uw tuinmeubelen lauw water met een niet-agressief (ph-neutraal) schoonmaakmiddel.

Textilene

Textilene (All Weather) tuinmeubelen kunnen onderhouden worden met een niet-schuimende zeepoplossing. Een eenvoudige spons en water zijn dikwijls voldoende. Textilene is schimmelwerend en uitermate geschikt materiaal voor buitengebruik. Schuur- en oplosmiddelen dienen vermeden te worden.

 
Glasblad

​Een glasblad vraagt bij het schoonmaken om een schone, zachte, pluisvrije doek, zoals een microvezeldoek. Als alternatief kun je een schone theedoek gebruiken. Is de tafel erg vies? Kuis dan eerst het glas af met een zachte, pluisvrije doek en voldoende heet water. Zo voorkom je dat het aanwezige vuil eventueel krasjes maakt als je gaat poetsen. Vervolgens pak je een kant-en-klaar speciaal reinigingsmiddel voor glas / Ruiten Spray, dat dankzij de formule met ammonia alle oppervlakken meteen ontvet en geen strepen achterlaat. Of gebruik vloeibaar glansspoelmiddel, zoals die van Sun, die je ook voor de vaatwasser kan gebruiken. Wrijf de tafel ermee in en laat het circa tien minuten intrekken.

 

Keramiek en Composietsteen

De tafelbladen van keramiek en composietsteen genieten hetzelfde onderhuis. Keramiek en composietsteen is een sterk materiaal. Het oppervlak is glad en niet echt poreus, waardoor het hygiënisch is en gemakkelijk schoon te houden. Hierdoor zijn deze materialen onderhoudsvriendelijk en hebben ze geen speciale verzorging nodig. Gebruik nooit (vloeibare) schuurmiddelen of schuursponsjes.

Dagelijks vuil kan worden verwijderd met een zachte en vochtige doek. Verwijder vuil en vlekken het liefst direct. Hardnekkige vlekken kunnen verwijderd worden met een sopje van ph-neutraal schoonmaakmiddel. Zuren zoals citroen zijn te vermijden, alsook scherpe voorwerpen.

Rope

Hebt u vlekken op uw rope tuinmeubel. Dit is makkelijk proper te maken met een sopje en groene zeep, gebruik en zachte spons en boen mee met de richting van het rope. Spoel hierna uw meubel grondig af met voldoende zeep, zodat alle zeepresten verwijderd zijn. Berg uw meubelen in de winter binnen op of onder een overkapping. Zo blijven uw meubels beschermd tegen winters weer.

Teak

Teak is een houtsoort die van nature bijzonder goed weerstaat aan de buitenlucht.  U heeft bij teak tuinmeubelen twee keuzes die zeer persoonlijk zijn. Enerzijds kan u de tuinmeubelen laten vergrijzen, of anderzijds kan u de tuinmeubelen behandelen zodat ze hun originele kleur behouden. 

Indien voor het vergrijzen van uw tuinmeubel kiest en u dus geen oppervlaktebehandeling voorziet voor uw teak tuinmeubelen dan kan het voorvallen dat uw hout ‘bloedt’ de eerste weken. Dit zijn de natuurlijke sappen die uit uw meubel komen. Dit kan vlekken geven op uw terras, maar deze slijten vanzelf weg.  U kan dit proces versnellen door uw tuinmeubelen regelmatig met water te besproeien. Het vergrijzen is een proces van 1 tot 2  jaar.

Vlekken van drank of eten verwijdert u met een sopje of schuurt u weg.

Als U verkiest om het teakhout niet te laten vergrijzen, dan behandelt U de meubelen met Golden Care Teak Protector.  De behandeling dien te gebeuren vóór het buitenzetten. U strijkt uw tuinmeubelen in met de Protector met een borstel of een niet pluizende doek te doen. Het is belangrijk de tuinmeubelen met de nerf mee in te strijken. Laat uw tuinmeubelen drogen en schuur deze vervolgens af met een fijn schuurpapier. Deze behandeling dient jaarlijks herhaald te worden. Om uw meubel te beschermen tegen vlekken raden wij u aan het product '102 shield' te gebruiken.

Teak vertoont in de loop van de eerste twee jaren windbarsten, dit is volkomen normaal.  Barsten die de stabiliteit van uw stoel, bank of tafelblad in gevaar brengen, zijn niet normaal. Gelieve ons te contacteren bij dergelijk voorval.


 

bottom of page